Alg ledenvergadering en 'Brabants dialect’

Heemkunde Sprang-Capelle
12.03.2018 19:30

19.30 uur Algemene ledenvergadering

20.00 uur ‘Over platte praat en immaterieel erfgoed: wezen en waarde van het Brabants dialect’

dialectOnze vereniging is een werkgroep rijker. De leden van de werkgroep gaan zich bezig houden met het Sprang-Capelse dialect. Bestaat dat wel echt? Of moeten we spreken over een Capels en Sprangs dialect? Hoe het ook zij, Jos Swanenberg kan ons wat meer helderheid geven. Hij is hoogleraar in ‘diversiteit in taal en cultuur’ aan de universiteit van Tilburg.
De vraag wordt beantwoord of er verschillen en overeenkomsten tussen taal en dialect zijn. Wat zijn er in Brabant toch veel verschillende dialecten. In Sprang-Capelle en omgeving spreekt men heel anders dan in Bergen op Zoom, Budel of Boxmeer. Welke kenmerken maken dialecten verschillend en waar komen die verschillen eigenlijk vandaan?
Worden onze dialecten met uitsterven bedreigd? Men waarschuwt wel voor dialectverlies. Aan de andere kant is er nog nooit zoveel in het dialect geschreven en gezongen als in de laatste decennia.