Rederij Thor

Heemkunde Sprang-Capelle
12.12.2019 20:00

‘Rederij Thor’ door Cees Schüller

Rederij ThorOp welke manier kon je ruim een eeuw geleden uit Sprang-Capelle in Rotterdam terechtkomen?
In deze lezing wordt dat eens nader onderzocht.
In de 19de eeuw kwam het vervoer met stoomschepen op gang.
Eind van die eeuw werd door de bekende Arie Smit uit Slikkerveer de Reederij Thor opgericht. Deze rederij onderhield veerdiensten vanuit Waalwijk, Geertruidenberg en Willemstad op Dordrecht en Rotterdam waarbij onderweg diverse plaatsen zoals Capelsche Veer, Dussen, Keizersveer en Drimmelen werden aangedaan. En niet alleen de gewone man maakte van deze veerdiensten gebruik, zelfs Koning Willem II maakte gebruik van de voorloper van de Thor veerdienst.

In maart 1944 werd de Thor VI beschoten waarbij twee bemanningsleden en een aantal passagiers gewond raakten. De stuurman is enkele dagen later aan zijn verwondingen overleden.
Een veerdienst van Capelle naar Rotterdam? Waar kon je dan opstappen?