BEDRIJVIGHEID IN SPRANG-CAPELLE DE TWINTIGSTE EEUW, Deel 3: Sprang

Ondertussen zijn er al heel wat beschrijvingen klaar. Piet van Eersel heeft de nodige taalcorrecties weten te vinden. Alleen al het feit dat hij geduldig onze steeds weer terugkerende verkrachtingen van de Nederlandse taal aan de orde stelt, maakt hem een bijzonder mens. Het Oosteinde, beschreven door Dik van Caem, is op één beschrijving na compleet. Over het winkeltje van Cor van der Have, kruidenierszaak en kleine bazar, weten we niet veel. Dik zal verder nog een algemeen stukje schrijven over het Oosteind om de historische eigenheid van die buurt te onderstrepen. Verder is hij bezig, samen met Jan Korpershoek, om in beeld te brengen waar iedereen woonde voor de grote sloop in verband met de aanleg van de N261. Zelfs van Verzijl kon ik een beschrijving maken, dankzij Arie van Pas, die ooit een krantenartikel over de vatenhandel schreef. En mijn oproep in de Duinkoerier voor gegevens over de kleermaker Renooij krijgt ook via een tip van Arie een vervolg.Voor de omslag van deel 3 heb ik een tweetal concepten gemaakt. Links met de molen in de Oudestraat en rechts een foto met herberg annex tramstation van Jan Klis (nu ‘Borrelrestaurant James’). Hebt u zelf een voorkeur, mail dan (niet bellen daarover s.v.p.) concept 1 of concept 2 naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.,In">Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.,In maart heb ik getwijfeld of ik wel zou doorgaan met deel 3, na het gedoe met het bestuur van deze vereniging. Maar er kwamen zoveel hartelijke reacties en er waren zoveel mensen die daadwerkelijke steun aanboden, dat deel 3 er gewoon moet komen. Ook al om het enthousiasme dat we hebben ervaren bij de families die Dik en ik bezochten. Verder zijn nogal wat mensen lid van de vereniging geworden met het uitzicht ook in het bezit te komen van deel 3. Die mensen kunnen we niet teleurstellen. En wat stelt het gedoe in dit bestuur nou eigenlijk voor, vergeleken met wat mensen allemaal in hun persoonlijk leven moeten meemaken. Sinds ik met de boeken begon, zijn er al diverse mensen weggevallen die meegewerkt hebben aan een boek. Dat zet je aan het denken. En vanmorgen kreeg ik van Netty Waarts het droeve bericht dat haar moeder Murkje is overleden. Murkje wist zo veel over het Capelle van vroeger. Veel sterkte toegewenst voor Netty en haar familie, waaronder ook Murkjes broer Teun van der Galiën. Ik kan natuurlijk niet iedereen noemen die spontaan hulp biedt bij het verzamelen van gegevens, maar enkelen moeten hier genoemd worden: Piet Dalmaijer uit Eindhoven, oud-Sprangenaar, die behalve gegevens uit archieven ook veel uit overlevering over het Sprang van toen weet te vertellen. Teun Vos die vaak ’s avonds laat nog achter zijn pc kruipt om een mailtje te sturen met daarin advies en gegevens. Dick Vos, die me al verschillende malen voor fouten heeft behoed en onvermoeibaar op zoek gaat naar iets wat hij wil weten over de geschiedenis van Sprang. Ina de Jong-van der Schans, die ondanks haar moeilijke persoonlijke omstandigheden me elke keer weer verrast met bijvoorbeeld een telefoonnummer waardoor ik weer verder kan speuren. Sjaak de Bie, die me spontaan al enkele keren belde met tips om verder te kunnen zoeken, ook zijn moeder is daarvoor al op pad geweest. De ondertussen ook niet meer zo jonge Jan Pomper, die ondanks zijn leeftijd de computer de baas blijft. Erelid Wijnand Konings komt iedere maandagmorgen een praatje maken, nu even niet, want hij is weer aan een oog geopereerd. Teun van der Galiën, heel actief bij deel 1 en 2, is uitgeschakeld voor deel 3 door een operatie waarvan hij herstellende is. En zo zijn er vele leden en ook niet-leden actief bezig iets van de geschiedenis van Sprang op te sporen. Zo af en toe stuur ik in een ruime kring van vooral verenigingsleden een mailtje rond over de stand van zaken met betrekking tot de voortgang van deel 3. Daarin staan dan ook de beschrijvingen waarvan nog gegevens ontbreken. Daarop komen vaak goede reacties. Op dit moment ben ik op zoek naar foto’s van een drietal mensen die aan het pad Achter de Hoven woonden: Barend en Hendrik Bolder, zij verkochten olie en briketten en Wouter van Drongelen, de schoenmaker die beschreven is door de gereformeerde dominee Hagen in zijn boekje ‘achter de hoven’, waarin de verhalen staan die hij publiceerde in de ‘Elisabethbode’. En mocht iemand foto’s hebben van Arend Smits, zijn zoon Dingeman en hun echtgenotes (voormalig Kerkstraat 87), dan zouden die heel erg welkom zijn. Ook van Han van der Schans en zijn vrouw Hoos van der Schans-Colijn, haar zusters Bertha en Cor Colijn, Jan van der Schans (Jan van Willekes). Daar vlak bij woonde mevr. Van Thielen, ze was bekend omdat men bij haar witte boorden en mutsen kon laten wassen, wie weet meer van haar? Ook van slager Bas Vos (Van der Duinstraat 87 en Kerkstraat 74) heb ik nog geen gegevens en foto’s.

Wilt u iets kwijt over de winkels/bedrijven/bijzondere beroepen in Sprang tussen 1900 en 2000, bel of mail dan: Piet Konings, 0416 278965 en Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.">Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. voor het gedeelte Dick Flemmingstraat-Tilburgseweg of Dik van Caem, 073-6231946 en Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.">Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. voor het Oosteind.