Wat weten we van de Waspiksedijk ?

Afgelopen woensdag 15 augustus fietste ik via de Tolsteeg richting Waspiksedijk. Bovenop de dijk aangekomen zag ik tot mijn verbazing kinderkopjes.In het Brabants Dagblad van 17 augustus stond een foto en een artikel met als kop: KINDERKOPKES WEG. En verder: Met wat goede wil zou je kunnen zeggen dat de Waspiksedijk is teruggekeerd naar de iddeleeuwen. De asfaltlaag is verwijderd waardoor de kinderkopkes bloot kwamen te liggen. Volgens de bewoners is het zeker 50 jaar geleden dat de kinderkopkes zo goed te zien waren. Nu is het oor het laatst: de kinderkopkes zijn verkocht. kinderkop1De dijk krijgt nieuw asfalt en fietsstroken. Aannemer Van Wijlen moet op 1 oktober klaar zijn. De Romeinen begonnen al met atuurstenenplaten wegen aan te leggen. De middeleeuwen duurden van 500 tot 1500. Betekent bovenstaand bericht dat er in 1500 al kinderkopkes op de Waspiksedijk lagen ?
Wat zijn kinderkopjes eigenlijk ?

Van Dale geeft in 1990 aan dat een kinderhoofdje ‘een ronde keisteen, als bestrating’ is. Daarnaast staat bij kassei: ‘keisteen met afgeronde bovenkant, als bestrating in België en Frankrijk’. In 2012 geeft Van Dale via internet de volgende verklaring: kassei ‘straatkei, kinderhoofdje’ en bij kinderhoofdje ‘veldkei zoals vroeger gebruikt werd voor bestrating; kassei’.In beide bronnen ontbreekt de vermelding van het woord kinderkop.
Kasseien of 'oude kinderkoppen' zijn eeuwen geleden met de hand gekapt uit natuursteen (afzettings-, stollingsgesteente of kalksteen). De vorm is vierkant of langwerpig, de bovenzijde is ietsje bol en de kassei loopt naar beneden taps toe. Er zijn 7 soorten oude kinderkoppen. Die van de Waspiksedijk behoren tot de Porfier kinderkoppen.

kinderkop2

Kassei in het puzzelwoordenboek: bestrating, grove straatsteen, greskei, kei, keisteen, kinderhoofd, kinderhoofdje, kinderkopje,straatklinker, ronde straatsteen, straatkei, straatsteen, wegbedekking, tegel, plavei, klinker, kasselsteen. Wanneer is de Waspiksedijk eigenlijk aangelegd en waarvoor ? Past hij in de rij waker, dromer, slaper of is het gewoon een winterdijk ? Wanneer is hij bestraat met de kinderkoppen/kasseien ? In welk jaar is het asfalt aangebracht? Wat weten bewoners van de Waspiksedijk nog ? Allemaal vragen. Heeft u nog meer vragen ? Of, belangrijker nog, heeft u antwoorden, foto’s van of interessante herinneringen aan de dijk ? Laat dat weten via e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of via telefoonnummer 0416-280387.
In het volgende nummer van ‘Het Kostersluik’ of mogelijk ‘Bruggeske ‘willen we graag met uw hulp proberen antwoorden te vinden op bovenstaande vragen.