overige 38Na een luchtaanval tijdens de Tweede Wereldoorlog moest de Luchtbeschermingsdienst (LBD) eerste hulp bieden. Zij beschikten over EHBO-kisten, brandslangen, helmen en gasmaskers. De LBD had afdelingen in alle stadswijken en dorpen. Per 200-300 gezinnen was er een 'blokploeg' geleid door een 'blokhoofd'. Het ‘blokhoofd’ droeg een herkenningsteken: een metalen plaatje met daarop de letters LB, dat met riempjes op de bovenarm bevestigd werd. Voor verzetsmensen bleek het handig om lid te zijn van de Luchtbeschermingsdienst. Het lidmaatschap bracht met zich mee dat je 's nachts de straat op kon, wat bijna voor alle andere burgers verboden was.
Bep van Beek (hier op de foto) schonk dit blokhoofdplaatje van zijn vader aan onze vereniging. Zijn vader was Marinus van Beek, van Machinefabriek Van Beek, Raadhuisstraat 138. Binnen het bedrijf werd een schroevenwalsmachine
uitgevonden, waarmee transportschroeven direct op de as werden gewalst. Die manier van vervaardigen van transportschroeven was uniek in de wereld!
In deel 2 van ‘Bedrijvigheid in Sprang-Capelle’ komt een hele beschrijving te staan van het bedrijf en de familie Van Beek.