Willem van de SchansHet gaat goed met het onderzoek van de winkeltjes. Wijnand Konings heeft ondertussen zijn materiaal beschikbaar gesteld, voor zover hij iets over de winkeltjes heeft. Teun van der Galiën rijdt dagelijks de hele Langstraat door, op zoek naar foto’s en gegevens en weet daarbij heel veel boven tafel te krijgen. Gisteravond nog een CD over de geschiedenis van de wagenmakers Van den Born; vorige week een heel album van fietsenmaker Van der Schans uit de Heistraat, en ga zo maar door. Kortom, hij is totaal onmisbaar geworden. Van Apeldoorn tot Middelburg zijn mensen bezig een stukje geschiedenis van Sprang-Capelle zichtbaar te maken. Hulde daarvoor!
Op de Hoge Akkerweg, net ten zuiden van het huis van Martien Verduijn, stond aan de noordkant van de weg het oude huis van Jan van de Schans (‘Blom’). Aan de overkant stond ook een oud huis, met een rieten dak.

Daar was een klein schoenenzaakje gevestigd, en woonde zoon Willem van de Schans. Hij was getrouwd met Anna. Ze kregen twee zonen. Dat gezin kende veel verdriet. Hun zoon Leen is ten gevolge van een bloedziekte doodgebloed toen hij zeven was. En hun tweede zoon Han kwam in de oorlogsjaren om, toen hij drie jaar oud was, bij een brand die hij zelf had aangestoken in het geitenschuurtje van Martien Verduijn. Willem bleef al op jonge leeftijd plotseling dood. Anna heeft later boeken en Bijbels verkocht. Toen ze al ongeveer zeventig jaar oud was, is ze hertrouwd met de ongeveer even oude Justje Snijders uit de Korte Nieuwstraat. Het verhaal hadden we al wel, maar het is dankzij onze leden Gerrit Haverhals en Roos van der Galiën, dat we nu ook kunnen zien wie Anna was.

Teun en ik hebben besloten vooral eerst de zuidwesthoek af te werken voor we verder gaan, anders raken we het overzicht kwijt. We kwamen daarbij ook een paardenkoopman, een veekoopman, een melkrijder en een kippenboer tegen. Die beroepen nemen we ook mee, want die zijn eigenlijk uit het dagelijks beeld verdwenen.En als u nog wilt helpen, dan zoeken we nog naar gegevens en foto’s van het snoepwinkeltje van Trui Snuf (Van Raamsdonk) aan de Schoolstraat, van kapper Van der Schans op de plek waar nu het bushokje staat op de grens
Hoofdstraat/Waspiksedijk, van Mit de Mattenmaakster (Heurter) op de Nieuwevaart, van fotograaf Mouthaan aan Waspiksedijk. En nog veel meer, maar dat komt weer later.