Over platte praat en immaterieel erfgoed: wezen en waarde van het Brabants dialect.

Op maandag 12 maart 2018 organiseert de heemkundevereniging ‘Sprang-Capelle’ een lezing over bovenstaand onderwerp. De lezing wordt gehouden in de grote zaal van het cultureel centrum ‘Zidewinde’, Julianalaan 1 in Sprang-Capelle en begint om 20.00 uur.

Sinds kort is de heemkundevereniging een nieuwe werkgroep rijker. Die werkgroep gaat zich bezig houden met het Sprang-Capelse dialect. Er is zelfs al een facebookpagina 'Sprang-Capelle - Dialect'.
Vanavond krijgt die werkgroep een steuntje in de rug met de lezing van Jos Swaneneberg.

Jos Swanenberg is bijzonder hoogleraar ‘Diversiteit in Taal en Cultuur’ aan de Universiteit van Tilburg. Daarnaast werkt hij als adviseur voor de stichting Erfgoed Brabant in ’s-Hertogenbosch. Hij publiceerde diverse boeken en artikelen over dialect in Noord-Brabant.

platte praotDe lezing begint met enkele algemene verschillen en overeenkomsten tussen taal en dialect. Vervolgens wordt ingegaan op het Brabantse dialectlandschap. Brabantse dialecten zijn immers niet allemaal hetzelfde, in Sprang-Capelle en omgeving spreekt men heel anders dan in Bergen op Zoom, Budel of Boxmeer. Welke kenmerken maken dialecten verschillend en waar komen die verschillen eigenlijk vandaan?
Al meer dan honderd jaar constateren onderzoekers dat onze dialecten met uitsterven worden bedreigd. Al die tijd al waarschuwt men voor dialectverlies en taalschaamte. Anderzijds is er nog nooit zoveel in het dialect geschreven en gezongen als in de laatste decennia.

In hoeverre is dialect in gevaar?

Vanavond kunnen we weer wat wijzer worden. Is er wel een Sprang-Capels dialect? En zo ja, zijn er nog mensen die dat kunnen spreken? Of schamen we ons om in een Amsterdamse tram te laten horen dat we uit Brabant komen en dat we inwoners zijn van Sprang-Capelle?

Zoals altijd weer een interessante avond. Deze keer gaat het over ons eigen taaltje. Wij zijn benieuwd of er ook echt Sprang-Capels te horen zal zijn.

De lezing is gratis voor de leden van de heemkundevereniging.
De entreeprijs voor niet-leden en niet-donateurs is € 4,00; graag aan de ingang van de zaal te betalen aan de penningmeester.

platte praot 1