De ronde van ’43; een toneelvoorstelling naar het boek van Henri Knap.

Op woensdag 2 mei 2018 en donderdag 3 mei 2018 organiseert de heemkundevereniging ‘Sprang-Capelle’ twee toneelvoorstellingen met bovenstaande titel. De voorstellingen worden gespeeld in de grote zaal van het Zalencentrum ‘Zidewinde’, Julianalaan 1 in Sprang-Capelle en beginnen om 19.30 uur.

Een bijzondere gebeurtenis gaat u beleven; geen lezing of excursie maar een toneeluitvoering.

Op 4 mei worden de doden uit de Tweede Wereldoorlog in ons dorp herdacht bij het Jan de Rooij monument aan de Tilburgseweg. En op 5 mei vieren we in het gehele land Bevrijdingsdag.

Twee gedenkwaardige momenten waar de heemkundevereniging aandacht aan wil schenken. Iedereen weet dat ons dorp in de Tweede Wereldoorlog een belangrijke verzetsgroep rijk was: de groep André onder leiding van Jos van Wijlen. En misschien wat minder bekend; in ons dorp waren heel wat Joodse kinderen ondergedoken. Kortom, goed om bij deze episode uit onze geschiedenis jaarlijks stil te staan. En dat doen we dit jaar met een toneelvoorstelling.

We vinden het geweldig dat de twee toneelverenigingen -Ka-thé uit Kaatsheuvel en ‘t Centrum uit Sprang-Capelle- bereid zijn om mee te werken om bovenstaande doelstelling te verwezenlijken.

Maar waar gaat het toneelstuk over?
In 1981 schreef Henri Knap het Boekenweekgeschenk met als titel ‘De ronde van ‘43’. Deze novelle is door Lieke van Galen bewerkt tot een toneelstuk.
Het speelt zich af op een zondag in november 1943 tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Theo, apotheker en jonge huisvader maakt een zwerftocht op de fiets. Achterop zit Roosje, een joods meisje. Theo moet haar laten onderduiken. Hij bezoekt een aantal adressen van mensen die hij vertrouwt en vraagt hen of zij het meisje onderdak kunnen verschaffen. De oplossing moet worden gevonden voor de spertijd begint. Een oorlogsverhaal. Maar ook een verhaal voor en over alle mensen, in alle tijden.

de ronde van 43 Small

Hoe komt u aan een toegangsbewijs voor de toneeluitvoering?
♦Wij verzoeken u vriendelijk om per toegangsbewijs € 4,00 over te maken naar de rekening van de heemkundevereniging ‘Sprang-Capelle’ NL21 RABO 03342 48 000 o.v.v. de datum (2 of 3 mei) en uw telefoonnummer. De toegangsbewijzen liggen voor u klaar op de gereserveerde toneelavond in Zidewinde.
♦Ook kunnen toegangsbewijzen vanaf 16 april opgehaald worden na telefonische afspraak bij:
Hans van den Burg, Oudestraat 28, Sprang-Capelle, tel. 0416–279094 en
Piet Pruijssers, Verzetshof 2, Sprang-Capelle, tel. 0416-851296.
♦U kunt vanaf 16 april ook direct kaarten kopen èn meenemen bij :
Plus Frans Andriessen, Raadhuisplein 29d, Sprang-Capelle.
EMTÉ Supermarkt, Van der Duinstraat 115, Sprang-Capelle.

We rekenen op twee heel bijzondere avonden.