Wat een belangstelling was er voor de geschiedenis van Sprang! Ruim 200 mensen (leden en gasten) waren op deze lezing afgekomen. En ze kregen waar voor hun geld. Hans Bakkenist nam ons mee naar het ontstaan van Sprang. Maar eerst zagen we hoe Nederland er uitzag in het jaar 1000, 1100 en 1200. Veel water en moeras. En uit dat moeras ontstond Sprang. Wil je moeras ontginnen, dan zal het ontwaterd moeten worden en dat gebeurt via slootjes die ‘sprangen’ genoemd worden. Zo eenvoudig komt een dorp aan zijn naam. Wie hiermee niet tevreden is, kan ook kiezen voor een bredere sloot, de Sprange, die verbonden is met de naam Sprang.Bij de mededeling dat Sprang ook een kasteel rijk geweest is, ontstond er enig rumoer. Ja, echt waar, Sprang had het kasteel Boschhuizen. Ergens op de hoek Eikenlaan – Molenstraat liggen nog de fundamenten of wat er van over is. Marina Klis en Hans Bakkenist
Er werd melding van gemaakt dat het in een mooi bos gelegen was en op het landgoed rond het kasteel ook nog een molen stond. Ja natuurlijk, dacht Koos Nieuwenhuizen. Heette het vroegere NEO-voetbalcomplex niet ‘Het Meulenbos’? Indruk maakte ook de virtuele wandeling door het oudste huis van Sprang uit 1610. Sjaak Paulides liet weten dat hij er geboren is. Verdient zo’n oud en mooi pand eigenlijk niet een betere bestemming dan dat het nu zomaar te koop staat.Na de pauze bladerde Marina Klis met ons door het boek.Openbaar onderwijs in Sprang, wie had daar ooit van gehoord. Wat een klein schooltje stond er bij de hervormde kerk: 1,60 meter hoog. Laat de inspectie het vandaag niet horen.Van schoenmakers wisten we allemaal. Van hard werken en weinig verdienen. Maar toch nog tijd om voor ‘de fabriek’ even te buurten.Ik stop met het noemen van de onderwerpen die langs kwamen en waar aandachtig naar geluisterd werd.Leden van onze vereniging krijgen binnenkort het boek over 700 jaar Sprang thuis bezorgd, daar kunt u de hele geschie-denis lezen.Niet-leden kunnen het boek bij Koos Nieuwenhuizen, Van der Duinstraat 80 en Tirage Art, Kerkstraat 131 voor € 10,00 kopen.En denk nog aan de echte Sprangse vlag: uithangen tijdens de feestweek! Maar dat mag ook op 3 juli van elk jaar, want dat is de geboortedatum van Sprang.