Van oudsher wordt de novembermaand de slachtmaand genoemd. Maar wie denkt daar nog aan als hij bij de slager een stukje vlees koopt. En al helemaal niet als het vlees uit de supermarkt komt.
Maar dat was vroeger wel anders. Toen was november echt de slachtmaand en dat kon je zien en proeven.
Er werden zelfs gedichten over gemaakt:

’t Verreke dè bij ôôns laag te knorre,
was rèèp om geslaacht te worre.
’t Was rèèkeluk aon z’n gewicht,
ièjr te zwaar as te licht.

mari van de velden thuisslachten heemkunde Sprang-CapelleMari van der Velden, oud slager uit Kaatsheuvel, neemt ons mee naar een slachtmaand zo’n 60 jaar geleden, toen het onrustig werd in het varkenshok achter het huis. Hij vertelt hoe het slachten vroeger ging en hoe het nu gaat. Mari brengt ons ook een stukje vleeskennis bij, dat is volgens hem altijd welkom in de praktijk van alle dag, thuis en in de winkel. Tijden deze presentatie zal Mari van der Velden vertellen over hoe dit vroeger bij hen in de slagerij ging, aangevuld met leuke anekdotes. Want zeg nou eerlijk wie zou er in deze zure en dure wintermaanden weer niet een keertje terug willen denken aan : vet spek, ‘koaikes’, balkenbrij en bloedworst. En wie weet nog van de verhalen dat je de kont van het varken moest kussen om de varkensblaas te krijgen? Als kind kon je met die blaas geweldig spelen.“Ik denk dat we allemaal terug willen naar dat gemeenschapsgevoel.
Noem het maar nostalgie”, aldus Mari.