“De bevrijding van Brabant en de Langstraat”

Lezing op 11 mei 2015 door Jack Didden

De Heemkundevereniging Sprang-Capelle organiseert deze lezing voor leden en overige belangstellenden.

U bent van harte welkom op bovengenoemde lezing op maandag 11 mei. De lezing begint om 20.00 uur in de Beatrixzaal van het cultureel centrum ‘Zidewinde’, Julianalaan 1 in Sprang-Capelle.

Jack Didden is bekend van vele publicaties en boeken over de lokale geschiedenis en de Tweede Wereldoorlog. Hij zal ingaan op de minder bekende aspecten van de bevrijding van Brabant. Hierbij zal hij vooral de rol van een geïmproviseerde eenheid, de “Kampfgruppe Chill” belichten.

De grote invloed die deze groep heeft gehad op het krijgsverloop in de periode van 5 september tot 9 november 1944 komt hierbij aan de orde. Hij zal duidelijk maken dat deze betrekkelijk onbekende eenheid roet heeft gegooid in de geallieerde plannen en er mede voor heeft gezorgd dat

de oorlog in Europa met maanden werd verlengd.

Bevrijding Langstraat

In het tweede deel van zijn lezing zal Jack Didden zich vooral richten op de bevrijding van De Langstraat en de diverse activiteiten die daaraan vooraf gingen. Wellicht zullen ook nieuwe feiten belicht worden, die een ander zicht geven op deze, ook voor

Sprang-Capelle, verwarrende periode tussen september en november 1944.

Dr. Jack Didden, geboren in Waalwijk, is in 2012 gepromoveerd op een onderzoek naar de Kampfgruppe Chill. Ook heeft hij, ten behoeve van zijn boeken en publicaties, vele gesprekken gevoerd met mensen uit het verzet maar ook met

andere insiders over onderwerpen waarover niet of nagenoeg niet werd gesproken. Het wordt ongetwijfeld een interessante avond die we van harte aanbevelen aan iedereen die in deze historie geïnteresseerd is.

De lezing is gratis voor onze leden.

Ook voor niet-leden is deze keer onze lezing gratis toegankelijk.