Lezing door Gerrit Haverhals op 8 maart 2010

Na de Algemene Ledenvergadering werd het vol in de grote zaal van Zidewinde.
Dat was zeer terecht want de geschiedenis van de Rabobank stond op het programma. Gerrit Haverhals had als lid van onze vereniging zijn beste beentje voorgezet om een goed beeld van de ontwikkeling van de Rabobank te presenteren. Bij het doorlopen van de geschiedenis van de bank zag je ook raakvlakken met de ontwikkelingen in ons dorp en de maatschappij in het algemeen. Het dreigde nog even fout te gaan bij de voorbereiding. In de kluis van de Rabobank aan het Raadhuisplein had Gerrit al veel speurwerk in de archieven verricht. Rien Visser, onze voorzitter, mocht op een middag ook wel eens mee de kluis in. Maar na een uurtje rondsnuffelen, was het weer naar buiten komen ineens een stuk moeilijker. De heren zaten opgesloten. Gelukkig, de mobiel bracht uitkomst en de sleutel arriveerde al snel via een luchtrooster.

lezing 06

Langs de wanden in de grote zaal van Zidewinde had Gerrit Haverhals per decennium het tijdsbeeld van de Rabobank weergegeven. In zijn presentatie wist hij zijn toehoorders met verve en enthousiasme te boeien. Het begon allemaal zo rond 1920 in gewone woonhuizen, waar de kassiers, de latere directeuren een kamer van hun vrouwen gingen gebruiken. In de loop der jaren ontstonden eerst nog de kleine, daarna de alweer wat grotere bankfilialen. Openingen, sluitingen en samenvoegingen passeerden de revue evenals oude hulpmiddelen voor het betalingsverkeer. Dat de Boerenleenbank een begrip was(is) in ons dorp, dat was wel duidelijk. Niet alleen onder de boeren, maar ook voor ‘de gewone man’, de middenstand en niet te vergeten voor de verenigingen, kerken en scholen. In de pauze van de presentatie was het een zeer gezellige sfeertje, vooral langs de wanden om het uitgestalde te bekijken. De geschiedenis van de Rabobank kwam tot leven, bij het zien van deze uitstallingen, omdat we het immers zelf hadden meegemaakt. Ook de oude bankboeken gaven de aanwezigen genoeg stof tot discussie. Sommigen waren ook wel nieuwsgierig en wilden wel eens weten of opa en oma nu echt zoveel geld hadden. In deze sfeer van herkenning kon de pauze slechts met moeite worden beëindigd en kon Gerrit zijn presentatie afronden. Wat was het een feest van herkenning. Tenslotte bedankte Rien Visser onze voorzitter, Gerrit Haverhals voor zijn bijdrage aan deze zeer geslaagde avond.