Jubileumavond Heemkundevereniging Sprang-Capelle geslaagd.
Na drie maanden voorbereiding was het afgelopen maandag (26 juni) eindelijk zo ver. In zalencentrum Zidewinde werden maar liefst zestig jubilarissen geëerd vanwege hun zeer lange lidmaatschap bij Heemkundevereniging Sprang-Capelle. Er kan terug gekeken worden op een zeer geslaagde avond.

De grote zaal in Zidewinde is met de 65 jubilarissen, hun begeleiders en het bestuur goed gevuld. Iedereen geniet van een kopje koffie of thee met gebak wanneer de voorzitter van de Heemkundevereniging de avond opent, speciaal georganiseerd voor alle leden met een lidmaatschap van 25 jaar of langer. De voorzitter vertelt tijdens zijn opening over de ballotage commissie, een commissie die de eerste jaren de leden heeft toegelaten tot de vereniging. Alle lijsten die zij toen hebben gemaakt zijn bewaard gebleven waardoor er precies vastgelegd is wie er wanneer lid is geworden van de vereniging.

Uitreiking
Tijdens de uitreiking waren ereleden dhr. Wijnand Konings en mevr. Haverhals als eerste aan de beurt om hun oorkonde en bos bloemen in ontvangst te nemen. Daarna werden alle andere jubilarissen naar voren geroepen voor hun oorkonde en bloemenbon. Helaas konden niet alle jubilarissen aanwezig zijn bij de uitreiking vanwege hun gezondheidstoestand of andere bezigheden. Zij zullen de oorkonde thuis ontvangen. Deze oorkonde is speciaal ontworpen voor de Heemkundevereniging door kunstenaar Theo Vink. In de rand staat een 16-tal kenmerkende landmarks en historische taferelen van Sprang-Capelle.

Jubilarissen 004

Lezing
Tijdens deze speciale avond werd er door drs. J. Hendriks een interessante lezing gegeven over ‘zichtbare voorouders’ als kenmerken in het landschap. Hendriks vertelt en laat beelden zien over tumuli en hunebedden van 3400 jaar voor Christus en urnenvelden in Brabant en Weert. Ook de grafinhoud van twee zeer grote monumenten in Hochdorf (Duitsland) en Vix (Frankrijk) van 540 en 530 voor Christus met hun schatten aan kunstvoorwerpen, wagens, wijnvaten en sieraden wordt behandeld. Als laatste vertelt Hendriks over de vele feesten waarvoor de wijnvaten zijn gebruikt en het bijgeloof over kabouters en de witte wieven. Hierdoor was het niet alleen feestelijk maar ook leerzaam. Er kan dan ook worden teruggekeken op een zeer geslaagde avond, waar de vereniging aandacht heeft besteed aan haar oudste en meest trouwe leden die de Heemkundevereniging groot hebben gemaakt.