Op maandag 29 januari 2017 organiseert de heemkundevereniging ‘Sprang-Capelle’ haar eerste lezing van het nieuwe jaar. De lezing wordt gehouden in de grote zaal van het cultureel centrum ‘Zidewinde’, Julianalaan 1 in Sprang-Capelle en begint om 20.00 uur.

Op woensdag 31 januari 2018 vindt er een herdenking plaats bij het gerenoveerde en vernieuwde monument bij het Capelse Veer. Een goed moment om weer eens aandacht te besteden aan de strijd die daar geleverd is rond de insigne POLENjaarwisseling ’44 – ’45 van de vorige eeuw. En dat doen we aan de hand van de geschiedenis van de 1e Poolse Pantserdivisie, die Nederland mede bevrijdt heeft.

Dit jaar is het alweer 74 jaar geleden dat Poolse militairen van bovengenoemde divisie begin oktober veel plaatsen in Noord-Brabant bevrijdden. Dit gebeurde allemaal ten zuiden en westen van het Wilhelminakanaal, een natuurlijke scheiding en hindernis. Ten noorden ervan werden in dezelfde tijd de plaatsen in De Langstraat zoals Waalwijk, Capelle, Sprang, Waspik tot en met Raamsdonksveer en Oosterhout bevrijd door Amerikaanse en Schotse troepen. Oktober en november zijn daarom de bevrijdingsmaanden voor deze streken.

Waarom is er nog steeds speciaal belangstelling voor de bijdrage van de Poolse militairen in de Tweede Wereldoorlog, vooral in het westen? Waarom is er tegelijkertijd zo weinig over hen bekend ? Hoe is het mogelijk dat een overrompeld en bezet land als Polen zo veel kon betekenen voor de bevrijding van West-Europa en hoe komt het dat zoveel Poolse soldaten van de 1e Poolse Pantserdivisie en de 1e Zelfstandige Poolse Parachutistenbrigade en andere eenheden na de oorlog over de gehele wereld zijn uitgezworven en er juist in en om Breda zo veel zijn gaan wonen? Waarom gingen ze niet gewoon naar huis net als de Amerikanen, de Britten en de Canadezen?

polen capelse veerNa de bevrijding eind 1944 lag het front stil langs het Hollands Diep en de Bergse Maas. Al snel kregen de Polen de opdracht die frontlijn te bewaken en te verdedigen. Dat dit niet zonder slag of stoot ging tonen de gevechten bij het Capelse Veer aan.

Frans Rucynzki is nakomeling van een van die Poolse militairen en hij is directeur van het Generaal Maczek museum in Breda. Hij weet als geen ander de geschiedenis van de Poolse divisie voor het voetlicht te brengen.

Op die avond laat hij ook een documentaire zien van de strijd bij het Kapelsche Veer.

De lezing is gratis voor de leden van de heemkundevereniging.

Niet-leden en niet-donateurs betalen € 4,00; graag aan de ingang van de zaal te betalen aan onze penningmeester.