Sprang-Capelle, Waalwijk en Waspik herdenken oorlogsslachtoffers

Eind oktober 2019 herdenken wij dat het 75 jaar geleden is dat onze streek werd bevrijd. In dat kader worden allerlei activiteiten ontplooid, landelijk, regionaal en lokaal. Ook Sprang-Capelle, Waalwijk en Waspik staan in het herdenkingsjaar stil bij de oorlogsslachtoffers uit de drie kernen.

De gemeente Waalwijk heeft daartoe een werkgroep, waarin de drie heemkundekringen een centrale rol spelen, gevraagd deze taak op zich te nemen. De gemeente ondersteunt en faciliteert de werkgroep.

• In Sprang-Capelle is gekozen om de namen van alle oorlogsslachtoffers op een plaquette te vermelden die bij het Jan de Rooij monument aan de Tilburgseweg zal worden aangebracht.
  • Eveneens wil de werkgroep een boek uitbrengen over de oorlogsslachtoffers in de gemeente Waalwijk. Wie waren zij? Waar woonden ze? Hoe oud waren ze toen ze stierven, waardoor zijn ze om het leven gekomen?

Jan de Rooijmonument

De werkgroep hanteert de officiële definitie van oorlogsslachtoffers van de Oorlogsgravenstichting: ‘Oorlogsslachtoffers zijn burgers en militairen die in de strijd met de vijand of door hun handelingen of houding tegenover de vijand het leven hebben verloren. Ook mensen die tijdens de door de vijand opgelegde internering of vervolging overleden zijn, rekenen we hiertoe. Mensen die zijn omgekomen door oorlogsgeweld zoals een beschieting of bombardement omschrijven wij ook als ‘slachtoffer van de oorlog’.

Ook is het belangrijk om te weten dat de werkgroep slachtoffers meeneemt uit het voormalig Nederlands-Indië voor de periode januari 1942 - 27 december 1949.

Voor alle slachtoffers geldt dat hun laatste vrijwillige adres volgens de gegevens van de burgerlijke stand in een van de drie kernen van de huidige gemeente Waalwijk was.

Oproep

Om het verhaal van de oorlogsslachtoffers zo compleet mogelijk te vertellen, hebben wij uw hulp nodig.

Heeft u informatie over persoon of gebeurtenis, foto’s van de oorlogsslachtoffers, foto’s  van de woningen waarin zij gewoond hebben, foto’s van de locatie waar zij zijn omgekomen of andere belangrijke informatie, dan zijn wij daar erg blij mee. Alle informatie is welkom. Laat het ons weten

Mogelijk is de lijst van oorlogsslachtoffers niet compleet, ook dan horen wij dat graag van u.

Bijgevoegd vindt u de lijst van oorlogsslachtoffers uit Sprang-Capelle Lijst oorlogsslachtoffers Sprang-Capelle, die momenteel bij ons bekend zijn, als ook het persbericht van de gemeente Waalwijk. Persbericht 2018 oorlogsslachtoffers

U kunt uw informatie en gegevens mailen naar onderstaande adressen.