De Heemkundevereniging Sprang-Capelle geeft aandacht aan het verleden, maar ook aan het heden en de toekomst van Sprang-Capelle. Haar jaarprogramma bevat naast lezingen en excursies ook de uitgave van een heemkundig tijdschrift: het ‘Bruggeske’.

In het nieuwe nummer van het ‘Bruggeske’ wordt de geschiedenis van het onderwijs in het dorp beschreven. De inleiding gaat over de ontwikkeling van de middeleeuwen tot de komst van het bijzonder onderwijs aan het begin van de 20e eeuw. Daarna komen alle scholen aan de orde die in Sprang-Capelle zijn of geweest zijn. Alle kleuterscholen, lagere scholen en scholen van voortgezet onderwijs. Van iedere school is een uitgebreide historische beschrijving gemaakt aangevuld met veel foto’s en documenten.

Scholenboek kaft MobileHet boek is geschreven door (oud) directeuren en (oud) bestuursleden van de desbetreffende scholen samen met historici van de Heemkundevereniging. Doordat er ook interviews van oud-leerlingen zijn opgenomen, is het een boek geworden wat soms verrassende inzichten geeft.

De vele foto’s geven een goed beeld van de activiteiten van de scholen en ook van de betrokkenheid bij maatschappelijke evenementen. Er zijn met opzet weinig klassenfoto’s opgenomen omdat die zich beperken tot één leerjaar. Het boek geeft juist een overzicht over de gehele ontwikkelingsperiode van de scholen.

In het boek wordt naast de kinderen ook aandacht geschonken aan de docententeams en buitenschoolse activiteiten. Hierdoor zal het voor veel lezers al dan niet een feest van herkenning zijn van de vroegere schooltijd.

Een zeer interessant stuk geschiedenis dus, in dit Bruggeske. De leden van de Heemkundevereninging Sprang-Capelle ontvangen het 200 pagina’s tellende, in kleur gedrukte boek automatisch thuis. Niet-leden kunnen het bestellen/kopen bij Koos Nieuwenhuizen, v.d. Duinstraat 80 in Sprang-Capelle, 0416-277386. De prijs van een los nummer is € 20.

Meer informatie over de Heemkundevereniging Sprang-Capelle: www.heemkundesprangcapelle.nl