De projecten Ruimte voor de rivier zijn bedoeld om het rivierwater meer ruimte te geven in tijden van hoog water. Bijvoorbeeld door uiterwaarden te verdiepen en gebieden aan te wijzen die overtollig water kunnen opvangen. Toen de eerste spade in de grond werd gezet voor het project Ruimte voor de Rivier in de Overdiepse Polder moest ik denken aan de gevolgen daarvan voor ons bekende oorlogsmonument nabij het Capelsche Veer, op het schiereiland ten noorden van Capelle, Waspik en Raamsdonk.
Ik denk dat de mensen die dit project hebben bedacht en aan het papier hebben toevertrouwd ook hebben berekend wat de hoogste waterstand ooit zou kunnen zijn, want er moesten terpen komen om de boerderijen op te bouwen.
Zo hoort natuurlijk ook het monument op dit eiland vanwege de bijzondere gebeurtenissen tot het totale project. Dat betekent dat het monument ook onder water kan komen te staan.
Van alle militaire detachementen die hier gevochten hebben voor onze vrijheid, is er een plaquette op het monument aangebracht. Te overwegen is het om ook aan de Sprang-Capelse jongens, die hier als OD’ers op 29-30 december 1944 met een Poolse eenheid op een Duitse hinderlaag zijn gestuit, aandacht te besteden bij een komende herdenking en om ze ook te vermelden op het monument.
Dan nog het volgende. De eerste bijdrage is al binnen: Aannemersbedrijf Van Wijlen BV (viert dit jaar het 80-jarig jubileum) heeft het leggen van een nieuwe vloer voor het monument toegezegd.
Mocht hier nabij het Capelsche Veer op het informatiebord misschien nog iets vernieuwd of veranderd worden, hopelijk dat er dan voor een duidelijke oorlogssituatie uit 1944-45 wordt gekozen. Want een boerderij of kasteel geeft averij. Maak de Nederlandse tekst niet moeilijk, zodat deze voor de gewone belangstellende goed leesbaar is, want degene die meer wil weten zoekt in boeken of raadpleegt ander materiaal. Deze tekst dan graag in het Nederlands, Pools, Engels, Noors, Frans en Duits.