9.Politiemaatregelen

Teneinde plundering van de ontruimde woningen zoveel mogelijk tegen te gaan, werd het gedeelte van de dijken, waar die woningen stonden, geheel door de politie afgezet. Iedereen werd de toegang geweigerd, behalve inwoners, die nog iets uit hun woningen wilden redden. Doch deze kregen strenge opdracht, dat zij zich uitsluitend naar hun eigen woning mochten begeven. Uiteraard werd er gecontroleerd. Er zijn dan ook geen klachten over diefstal e.d. geweest. Ongewenste belangstelling werd tijdens de rampdagen geweerd.

10.Verkeersmaatregelen

Daar de Winterdijk en de Waspiksedijk in ernstige mate waren beschadigd en verzwakt en bovendien waren bedekt met allerlei voorwerpen en rommel, die de vloed had meegebracht, kon voorlopig geen verkeer over die hoofdwegen worden toegelaten. Het verkeer werd dan ook van Waalwijk over Sprang via Heistraat, Nieuwevaart, Poolse straat, Willem van Gentsvaart en Juffrouwsteeg over Waspik-Boven naar Waspik geleid.

11.Geldinzameling

Het Nationaal Rampenfonds had reeds direct na de ramp een gironummer geopend waarop gelden ten behoeve van de door de watersnood getroffen personen konden worden gestort. Op 14 februari 1953 zou de nationale geldinzameling voor het Rampenfonds worden gehouden. In Sprang-Capelle werd die reeds op 3 februari 1953 gehouden omdat men te dezerplaatse meende, dat die geldinzameling het meest zou opbrengen, wanneer de indrukken van de ramp nog niet enigszins zouden zijn vervaagd.

HeemkundeSprang Capelle dec 1992 31

Nog een blik op de Hoofdstraat, waar de Winterdijk begint. Ook hier houdt de keermuur aan de zuidzijde het water tegen.

De totale opbrengst in Sprang-Capelle, inclusief enige nagekomen giften, bedroeg f. 11.082,51, welk bedrag op de girorekening van de Nationaal Rampenfonds is bijgeschreven.

Daarnaast werd ook in alle plaatselijke kerken voor dit doel gecollecteerd, zodat Sprang-Capelle zich in deze niet onbetuigd heeft gelaten.

12.Inzameling van kledingstukken

Op woensdag, 4 februari 1953, hebben de jongens en meisjes van de Padvindersgroep in deze gemeente zich zeer verdienstelijk gemaakt met het ophalen van dekens, lakens, kledingstukken enz. De ingezamelde goederen, waaronder ook ledikanten en matrassen, waren van goede kwaliteit en werden opgeslagen in de toenmalige landbouwhuishoudschool, de villa Nieuwevaart 1-3, waar de dames van de afdeling Sprang-Capelle van de Bond van Plattelandsvrouwen zich belastten met het sorteren van de goederen.
Mej. P.J. Rijken, directrice van de Landbouwhuishoudschool en tevens presidente van de afdeling Sprang-Capelle van de Bond van Plattelandsvrouwen, gaf de kledingstukken uit. Dit geschiedde op vertoon van een brief van de burgemeester, tot wie de aanvrage om kleding kon worden gericht, aan de vele in Sprang-Capelle ondergebrachte evacués, uit de door de watersnood getroffen gebieden, mensen, die niets anders hadden dan de kleren, die zij aanhadden. Er was een dusdanige diversiteit van de ingezamelde goederen, dat aan de vraag tamelijk goed kon worden voldaan. Zeker meer dan 1.200 kledingstukken (japonnen, herenkostuums, truien, overhemden, onderkleding voor volwassenen, kinderen en baby's, enz. enz. konden verstrekt worden. Het nog in het gemeentearchief aanwezige cahier, waarin Mej. P.J. Rijken alle uitgiften van kledingstukken enz. aantekende, spreekt boekdelen. Het restant van de ingezonden goederen is overgebracht naar het Opbouworgaan te Tilburg, omdat belanghebbenden daar toch veel bredere keuzemogelijkheden hadden uit de veel grotere collecties goederen, die daar waren opgeslagen.

13.Onderbrenging evacués uit de rampgebieden

Niet alleen de eigen ingezetenen, die door de ramp uit hun huizen waren verjaagd, vonden bij familie en kennissen in Sprang-Capelle tijdelijke huisvesting, maar ook evacués van elders uit de rampgebieden vonden bij verwanten en vrienden te dezer plaatse een gastvrij onderdak. Weliswaar was Sprang-Capelle - zelf ook voor een deel rampgebied - niet voor de onderbrenging van evacués aangewezen, maar deze evacués kwamen op eigen gelegenheid of zij werden met particuliere auto's of autobussen hier gebracht dan wel door hier wonende familie opgehaald. Allen hadden dus reeds een adres, zodat de onderbrenging niet van gemeentewege behoefde te worden geregeld. De evacués waren uit de volgende plaatsen afkomstig:
Zierikzee5personen Dussen42p. Klundert8 p. Nieuwerkerk2 p.

HeemkundeSprang Capelle dec 1992 32

Het ingestorte pand Waspiksedijk nr. 1. Zoon Lenie Cové is bezig één en ander uit het puin veilig te stellen.

Bruinisse2 p. Almkerk24 p. Oude Tonge13p. Dubbeldam1 p. Dreischor1 p. Hoge en Lage Zwaluwe4 p. Werkendam1 p. Eethen4 p. Raamsdonk7 p.Middelharnis1 p.Fijnaart en Heiningen4 p.Rotterdam (was in OudeTongegelogeerd)1p.Krabbendijke1p.In totaal 146 personen.Van het Opbouworgaan teTilburgwerden ten behoeve van deze mensen op eerste aanvrage 100 dekens en 10 bedden ontvangen, daar op de evacuatie-adressen, niet tegenstaande grote bereidheid evacués op te nemen, niet voldoende dekens en bedden aanwezig waren.