Afgelopen jaar kreeg ik op een zeker moment last van plaatsvervangende schaamte.

Men vroeg mij naar verhalen van enkele personen/families die in de Tweede Wereldoorlog langere tijd Joodse onderduikers hadden gehuisvest. Helaas kon ik in onze archieven hierover weinig tot geen informatie vinden.
Mijn voornemen is om deze kant van de oorlog in Sprang-Capelle zo volledig mogelijk in beeld te brengen.
De indrukwekkende geschiedenis van Dov Frohman en de familie Van Tilborgh is bekend, als ook het verhaal van Theo (der Uhrmacher) en Betsie van Alphen–van Kooperen en het echtpaar Cohen. Beide verhalen zijn in een Bruggeske opgenomen. Maar er is mij inmiddels bekend dat er veel meer adressen waren in Sprang-Capelle waar Joden kortere of langere tijd zijn ondergedoken geweest.

onderscheiding Rechtvaardigen onder de VolkenIn het register van Yad Vashem kwam ik, naast de familie Van Tilborgh, meerdere inwoners uit Sprang-Capelle tegen die de onderscheiding ‘Rechtvaardigen onder de Volken’ hebben ontvangen. De lijst van ‘The Righteous Among the Nations’ geeft onder ’s-Grevelduin-Capelle en Sprang-Capelle aan:
Adriaan en Cornelia Kemmeren,
Bastiaan en Leonie Verheij,
Karel en Soet Brouwers-Mandemakers,
Hennie Gouda,
Willem en Adriana Haverhals.
Buiten deze namen zijn er ook andere onderduikadressen geweest voor Joden. Wellicht hebt u gegevens en adressen met de bijbehorende namen.

U kunt dan contact met mij opnemen. We zijn ook geïnteresseerd in foto’s en verhalen van Joodse onderduikers en hun onderduikadressen. Alvast harte-lijk dank!

Piet Pruijssers; Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
telefoon. 06-51119776; Verzetshof 2, 5161GS Sprang-Capelle.