Zuiderwaterlinie

Kalender
Agenda Heemkunde
Datum
29.01.2024 20:00
Locatie
Zidewinde

Beschrijving

Maandag 29 januari 2024: ‘Zuiderwaterlinie’ door Nick Simonis

ZuiderwaterlinieOnze voorvaderen voerden oorlogen met water als wapen. Om Holland te verdedigen creëerden zij een indrukwekkend stelsel van waterlinies. Kwam de vijand te dichtbij? Dan lieten zij het land onderlopen. Inundatie, noemen we die truc nu. Vestingbouwer Menno van Coehoorn verstond die kunst als de beste. Hij ontwierp eind 17e eeuw een indrukwekkend stelsel van aan-eengesloten waterlinies met forten en schansen. Dat was de geboorte van de Zuiderfrontier, nu bekend als de Zuiderwaterlinie.
De Zuiderwaterlinie is de oudste, de langste en de meest gebruikte waterlinie van Nederland. Het is een unieke ketting van historische vestingsteden en hun ommeland, verbonden door het typisch Nederlandse verhaal van verdedigen met het water.
We leren beter te begrijpen waarom onze omgeving geworden is zoals deze nu is. Meer begrip van het verleden opent waar mogelijk ook de ogen voor de toekomst…
De Zuiderwaterlinie kent een lange geschiedenis van oorlogen en overstromingen. De linie heeft verschillende mensen zien komen en gaan, van stadhouders en koningen tot soldaten en gewone burgers. Er zijn vele perspectieven en spannende gebeurtenissen aan gerelateerd. Nick brengt deze tijdens zijn presentatie samen.

Locatie informatie

Zidewinde

Straat
Julianalaan 1
Plaats
5161 BA Sprang-Capelle
Provincie
Noord-Brabant
Land
Nederland

Zalencentrum Zidewinde