Kleine excursie op zaterdag 30 juni naar het Geniemuseum in Vught

Schijnvliegvelden met houten vliegtuigen en echte vliegvelden met boerderijen, houten koeien en paarden als camouflage,ze hebben bestaan. Het mysterie van de houten bommen kan verklaard worden als een grap van eigenzinnige piloten. In elk geval bleek bij navraag dat Jean Dewaerheid zeker en vast de echte naam was van de spreker die de aanwezigen op de laatste lezing van onze vereniging op een boeiende wijze meenam op zijn zoektocht naar de waarheid over de houten bommen.

Onze kleine excursie sluit aan op genoemde lezing.

De Koninklijke Luchtmacht is ontstaan bij de genie. Het aanleggen van vliegvelden en camouflage behoren tot de taken van de genie. Het regiment Genietroepen stamt uit 1748 en is daarmee één van de oudste regimenten. Het is ook een veelzijdig onderdeel van de landmacht. Omdat genisten genieën en ‘techneuten’ zijn kwamen nieuwe aspecten vaak bij de genie terecht: de stafkaarten, de gebouwen en terreinen, duivenpost, de spoorwegen, de verbindingen, de torpedisten (duikers), de luchtvaart (eerst met ballonnen later met vliegtuigen) en vliegvelden, dit alles had zijn oorsprong bij de genie.

Op zaterdag 30 juni aanstaande gaat de kleine excursie naar het Geniemuseum, Lunettenlaan 102, 5263NT Vught, gelegen tussen nog in bedrijf zijnde kazernes, het voormalig ‘Ambonezenkamp’, de Penitentiaire Inrichting Vught en niet te vergeten het Nationaal Monument Kamp Vught, waarvan de laatste barak op dit moment weer in de originele staat wordt teruggebracht. Het Geniemuseum bevindt zich in de voormalige kampkeuken van het voormalige SS Konzentrationslager Herzogenbusch, (Kamp Vught) en het hoofdgebouw van toen wordt nu nog gebruikt door de staf van het Opleidings- en Trainingscentrum Genie.

De ontvangst is van 13.30 tot 14.00 uur. Dan is er een presentatie van ongeveer 20 minuten over ‘tradities bij het Regiment Genietroepen’ en de ‘Genie en de luchtvaart’. Aansluitend wordt u door twee gidsen, oud militairen van de genie, ingewijd in de historie van de Genie.

Het einde is gepland om 16.00 uur. Er is koffie en de museumwinkel is geopend.

U kunt ook kennismaken met de lijfdrank van de genie, aangeboden door een marketentster van het regiment.

U rijdt op eigen gelegenheid naar het museum en carpoolen is gezelliger en goedkoper.