Vanaf de parkeerplaats achter Zidewinde vertrok de bus. Afgeladen. Een mooie, interessante dag wachtte. Al snel na de koffie in Goes zien we de ’Lange Jan’ boven Middelburg uitsteken en even daarna genieten we in de open rondvaartboot van Middelburg in de zon. We waren terug in de tijd. Middelburg, vroeger een rijke stad, je zag het aan de veelal prachtig gerestaureerde en prima onderhouden oude panden, de pakhuizen en de bruggen, die meestal gebouwd waren tijdens de periode van de Verenigde Oost-Indische Compagnie, het V.O.C. Ook de geschiedenis van het W.I.C, de West-Indische Compagnie met de lucratieve druk beoefende kaapvaart op de Portugese en Spaanse koloniën in Amerika werd wat duidelijker. De koffietafel was in het Arsenaal te Vlissingen. In het museum hebben we veel gehoord en gezien over de rijke historie van de stad.

Natuurlijk stond in het middelpunt Michiel Adriaanszoon de Ruyter, de trots van de stad, hier 400 jaar geleden in 1607 geboren. Een complete tentoonstelling was voor onze grootste zeeheld ingericht. De wandeling door en langs de oude zeehaven en naar het standbeeld van De Ruyter maakten de indrukken compleet.
De terugtocht werd door het mooie zuidwest Brabant en de Kempen, met stops in Hoogerheide en Zundert als afsluiting ingevuld. Een geweldige dag!
De reisleider van de dag was Johan Rosenbrand, super, dat mag hij vaker doen.

excurs 08