Op woensdag 10 april 2024 vertoont de heemkundevereniging ‘Sprang-Capelle’een oude dorpsfilm uit 1960. De film begint om 20.30 uur in de Vrijhoeve-zaal van het Cultureel Centrum Zidewinde, Julianalaan 1 in Sprang-Capelle. Voorafgaande aan deze film houdt de vereniging haar algemenen ledenvergadering, die om 19.30 uur begint.

Film Capelle 1960In 1960 was Capelle opeens ‘wereldnieuws’. Een bekende plaatselijke journalist uit die tijd schreef in de krant: Capelle was één dag Hollywood! Op een beeldende manier beschreef Arie van Pas hoe het die dag er aan toe ging in Capelle. ‘Terwijl Capelle nog in nevelen gehuld is, verschijnt er een blauw busje met de letters ‘film-opnamewagen’. Na een kop koffie bij mevrouw Maris aan de Nieuwevaart gaat de filmcamera draaien. 
‘Meters zijn er geschoten en men heeft snapshots gemaakt waar de mensen in Capelle het tien jaar later nog over zullen hebben. Giel van ’t smidje, de Uhrmacher, een dikke opoe in het zonnetje op de Hogevaart, de postbode en de adjudant, ze staan er allemaal op. En weet je wie er ook kans maakt binnenkort ster te worden? Een heel lieve juffrouw uit de Korte Nieuwstraat. Ze reed als een wolk op een droom van een scooter en ze heette Jetje. Jetje nu zag de filmwagen naderen. Toen de wagen dichtbij was reed ze charmant weg.’

Hoe dat verder afloopt, ziet u wel op de film.

Maar waar komt die film vandaan? De film is ooit op dvd gezet. Drie leden van de heemkundevereniging - Gerrit Haverhals, Leo de Jong en Ad Sterrenburg- hebben van de dvd een Mp4 video gemaakt en voorzien van ondertiteling. Deze video zal vertoond worden.
De film is waarschijnlijk een initiatief van dokter Gerlach, toenmalig huisarts in Capelle. Maar boven het genoemde krantenartikel staat dat het een initiatief is van ’t Rozenknopje, toen een bekend gemengd koor uit Capelle. De film is een opname van een wandeling door Capelle in de zomer van 1960 die start bij het oude gemeentehuis. 

Dat zal een feest van herkenning worden. Komt dat zien, komt dat zien.
De film is gratis voor de leden van de heemkundevereniging ‘Sprang-Capelle’.
Niet-leden en niet-donateurs betalen € 5,00; graag aan de ingang van de zaal te betalen aan de penningmeester.

De film is na vertoning in Zidewinde online te bekijken via onze site onder het menu item "Film Online". Aangezien wij niet alle personen kennen doen wij een beroep op U. Rechtsboven in beeld loopt een zg. tijdcode mee. Als U iemand of iets herkent kunt u dit aan ons doorgeven met vermedling van het tijdcode nummer (ongeveer). De teksten in de film zullen dan worden aangevuld of aangepast. Daarna zal de film, uiteraard zonder tijdcode, opnieuw worden geplaatst.