Herdenking 4 februari KapelscheVeer
Zondagmiddag 4 februari heeft de herdenking plaatsgevonden van de soldaten die 79 jaar geleden gevallen zijn bij de gevechten in de omgeving van het herdenkingsmonument “het Kapelsche Veer”.

Deze strijd die ongeveer een maand geduurd heeft begon net voor de kerst in 1944 en telde uiteindelijk 1100 doden en vermisten. Een strijd die in een kort tijdsbestek veel slachtoffers heeft geëist. Dit wordt jaarlijks herdacht bij het monument “het Kapelsche Veer”. Een weergave uit een van de gehouden toespraken. 

Herdenking 4 februari 001   Herdenking 4 februari 002

Herdenking 4 februari 004  Herdenking 4 februari 003

Noord-Brabant was inmiddels bijna twee maanden bevrijd. Maar de opmars van de geallieerden was gestopt bij de Bergse Maas. Met als gevolg dat een aantal plaatsen in de Langstraat wel bevrijd waren maar nog niet daadwerkelijk vrij. Het front lag immers nog erg dichtbij. De bewaking van dit front was ondergebracht bij het eerste Canadese leger waarvan de 1e Poolse pantserdivisie van generaal Stanislaw Maczek en de 4e pantserdivisie van generaal Chris Vokes onderdeel waren. De gevechten die gevoerd werden waren heftig.
Deze jaarlijks herdenking wordt al vele jaren door Ton Guezen georganiseerd. Het monument is mede ontworpen en gerealiseerd door Hans Bakkenist. Ondanks de weeromstandigheden was er een grote opkomst van geïnteresseerden.