De stichting Brabants Heem, overkoepeling van 124 heemkundekringen en erfgoedverenigingen, presenteert donderdag 20 oktober het boek Tradities in Brabant.
Het is een eerste overzicht over dit onderwerp dat in de provincie verschijnt. De presentatie is tijdens de jubileumbijeenkomst van de stichting in de Statenzaal van het Noordbrabants Museum in ’s-Hertogenbosch. Brabants Heem bestaat dit jaar 75 jaar. Het eerste exemplaar wordt overhandigd aan commissaris van de koning Ina Adema.
Voor het boek hebben bijna alle heemkundekringen en erfgoedorganisaties, aangesloten bij Brabants Heem een traditie aangeleverd, die verband houdt met de lokale identiteit. Ineke Strouken, Tjeu van Ras en Kees van Kempen hebben dit tot een bijzonder boek verwerkt met als titel Tradities in Brabants, van generatie op generatie.
Tradities zijn gewoonten en gebruiken die van generatie op generatie worden doorgegeven. Ze laten zien waar wij vandaan komen en zeggen iets over wie wij zijn. InekeStrouken daarover: “Ons hele leven is doortrokken van erfgoed, ook al zijn wij ons daar niet altijd van bewust. Erfgoed is datgene dat wij doorgeven aan de volgende generatie, maar zelf ook overgenomen hebben van onze ouders. Het woord erf-goed zegt het al: het is wat je erft. Erfgoed vertelt het verhaal hoe wij, en de wereld waarin wij leven, geworden zijn zoals wij zijn. Het zijn onze ‘roots’, de wortels van onze identiteit.”
In het boek worden ruim 125 tradities beschreven. Ze komen uit de hele provincie en zijn zeer uiteenlopend. Van het bekende Zundertsebloemencorso tot de even bekende Metworstrennen in Boxmeer. Niet alleen grote publiekstrekkers, ook kleine tradities staan in het boek. Van de jaarmarkt en bedevaarten tot de kopkesmarkt, van de carnavalsvieringen tot het midwinterhoorn blazen. Maar ook ambachten en minder bekende tradities, zoals het bevloeien van weilanden of die van vrouwelijke klokkenluiders.
Breed draagvlak
Brabants Heem kan met haar 124 deelnemende heemkundekringen en erfgoedverenigingen – samen goed voor 30.000 vrijwilligers - rekenen op een breed draagvlak binnen de provincie. Voorzitter Henk Hellegers van de stichting wijst daarbij op drie hoofdtaken uit het werkplan van Brabants Heem: het sterker maken van heemkundekringen door ondersteuning met workshops, lezingen en cursussen, het verbinden van heemkundekringen door samenwerking met overkoepelende Brabantse culturele- en erfgoedorganisaties en het verleiden van de Brabantse inwoners door het nastreven van een groter publieksbereik bij activiteiten van heemkundekringen en Brabants erfgoed. “Brabants Heem wordt door de provincie gezien als een belangrijke speler op het erfgoedveld,” zo stelt Hellegers.
Tradities in Brabant is een uitgave van de stichting Brabants Heem. Uitgegeven bij Positon Uitgevers Heeze, vormgeving door Gerwen Online en Offline Reclame Zeeland. Het boek is bij de uitgever en in de boekhandel verkrijgbaar voor 25 euro. ISBN: 978 90 830536 46