Soms krijg je als Heemkundevereniging objecten die echt als juweeltje een plaats moeten krijgen in onze collectie. Dan is het object niet op zich zelf staand maar heeft een verhaal dat met Sprang-Capelle verbonden is.

Zo’n juweel hebben we op donderdag middag 12 september 2024 tijdens onze open middag mogen ontvangen uit handen van de eigenaresse mevrouw Jennij de Jong.

Ontvangen parachute jurk

Voorzitter Wim Konings ontvangt uit handen van Jennij de Jong de parachute jurk.

Velen weten dat er een aantal vliegtuigen in WOII op Sprang-Capels grondgebied neergestort zijn. Zo is een van die vliegtuigen aangeschoten boven de polder in Besoyen. De bemanningsleden zijn uit het vliegtuig gesprongen gebruik makend van parachutes. Het vliegtuig is toen gecrasht achter de boerderij van de familie Verhoeven aan de Hogevaart t.o. het kasteel Zuydewijn. Deze  noodlanding vond plaats in oktober 1944.

De vader van Jennij, slager Toon de Jong heeft toen van een van de overlevenden uit het vliegtuig een groot stuk parachute  gekregen. Het is deze parachute stof waarvan Jennij’s familie drie  jurken gemaakt heeft. Een voor de zus van Jennij en twee voor haarzelf. De jurk die nu aan de heemkunde vereniging geschonken is, is het enige overgebleven exemplaar .

Deze jurk gemaakt van 80 jaar oude parachute stof is nu inmiddels 77 jaar oud en  nog in perfecte staat. Versierd met margrieten. We zullen de jurk een mooie plaats geven in ons Heemkunde gebouw.

          Parachute jurk 01 Heemkunde Sprang Capelle         Parachute jurk 02 Heemkunde Sprang Capelle