Dolle dinsdag en in brand gestoken huizen
Groep André ondergedoken
De gebeurtenissen in Waalwijk rond Dolle Dinsdag en het fussileren van de burgemeester en de broers Hoffmans hebben ook grote gevolgen voor de groep André. Nadat op woensdag, 6 september, tweemaal een auto met SS-ers door Sprang-Capelle is gereden om de twee verdwenen landwachters uit Waalwijk te zoeken, hebben de leden van de groep André dit niet thuis afgewacht, maar zijn ze omstreeks het middaguur naar schuiladressen gegaan. De inmiddels ex-burgemeester Adriaan Smit kwam na enige omzwervingen, met zendapparatuur, terecht bij pastoor Oomen in Klein Dongen. Jos van Wijlen is niet gelijk weggegaan en heeft nog herhaaldelijk - zonder resultaat overigens - getracht telefonisch contact te krijgen over de Waalwijkse landwachters. Toen hij later telefonisch hoorde, dat burgemeester Moonen en de twee jongens Hoffmans waren neergeschoten, begreep hij, dat hij nu zelf ook groot gevaar ging lopen. Hij laat zijn vrouw onderduiken en vertrekt vervolgens ook. En dat is nog maar net op tijd. Want een vrouw, die op Dolle Dinsdag gearresteerd was door leden van de groep maar door Jos weer was vrijgelaten, wijst nu enkele SS-ers waar ze moeten zijn: bij van Wijlen. Die halen in de zaak alles overhoop. Jos, verscholen in het hoge gras achter zijn woning, ziet alles aan en trapt er niet in, wanneer de SD-ers zogenaamd wegrijden en de vrouw roept: "Jos, kom maar, ze zijn weg!" Pas na geruime tijd vertrekken de SD-ers werkelijk en nemen en passant nog een auto en een motorfiets mee. Als het donker is vertrekt ook Jos van Wijlen.
De groep duikt onder in St. Joachimsmoer onder de gemeente Loon op Zand en in het aangrenzende Klein Dongen. Laat in de avond komt de groep, zo'n 20-25 man bij elkaar. Er moet overleg gepleegd worden. Wat moet er gebeuren met de 12 landwachters en hoe gaan we verder?
De gevangen landwachters zijn op Dolle Dinsdag al overgebracht naar de boerderij van A. Snijders, Willem van Gentsvaart 33. Op 7 september 1944 worden de gearresteerde landwachters en N.S.B.-ers vrijgelaten met de uitdrukkelijke waarschuwing zich kalm te houden en niemand te verraden, omdat anders maatregelen tegen hen zullen worden genomen. Zelf begrijpen de landwachters en N.S.B.-ers ook wel, dat het einde van Duitsland in zicht is en de bevrijding nog maar een kwestie van weken is.
Bij mensen, van wie men vermoedt, dat ze de groep André medewerking of hulp hebben verleend, wordt er geplunderd. Vooral bij André zelf wordt enorme schade aangericht.
De volgende dag, 8 september, wordt de villa van S.Y. Oerlemans, Nieuwevaart 5, en de woningen van G. Stam, Nieuwevaart 7 en A. Snijders, Willem van Gentsvaart 33, door de Duitsers afgebrand,