QR06
Ds. B.A. van Lummel is predikant van de Gereformeerde Kerk in Sprang.
Hij komt op het idee een blaadje uit te geven en samen met enkele jonge gemeenteleden worden deze pamfletten opgesteld, getypt, gestencild en rondgebracht. Hij wil op deze manier de gewone burgers waarschuwen tegen de gevaren van het nationaal socialisme. Dat is het begin van zijn verzetswerk. De schuilnaam voor van Lummel was Jan. Zijn huis is in het begin ook een schuiladres voor onderduikers. Het werkterrein van ‘Jan’ wordt zo uitgebreid. Er kloppen steeds vaker mensen aan die op zoek zijn naar een onderduikadres. Zo komt er, haast ongemerkt een kring om hem heen die als maar groter wordt. Via zijn Anti Revolutionaire Partij netwerk worden er steeds nieuwe contacten gelegd. De voormalige AR leden uit veel plaatsen van de Brabantse omgeving blijven elkaar regelmatig zien. En die worden betrokken bij een behoorlijk verzetsschema in West-Brabant Ds. van Lummel legt ook contacten met bevriende geestelijkheid in Waalwijk. Maar de meeste RK geestelijken onthouden zich van activiteiten maar brengen wel enkele contacten tot stand. Zo komt opnieuw een aantal Waalwijkers in het Sprangse verzetswerk. Veel werk zat ook in het verspreiden van bonkaarten.
Deze groep van Jan is, naast de groep André van Jos van Wijlen uit Capelle, het 2e Sprang-Capelse verzetsnetwerk. Zij omvatten in de loop van 1942 bijna de gehele Langstraat. Hoewel allebei met een oorsprong in Sprang-Capelle werken zij aanvankelijk langs elkaar heen.
In 1943 komt de Landelijke organisatie (LO) nadrukkelijker in beeld in het zuiden en moet men een keus maken voor of tegen samenwerking. Dan komt de vraag naar voren wie de leiding moet krijgen, Van Lummel of Van Wijlen. Dat werd een heftig conflict. Het zoeken naar nieuwe schuiladressen blijft overigens doorgaan. Met name op verzoek vanuit de LO probeert van Lummel een organisatie tot stand te brengen. Van Lummel ontmoet bij een preekbeurt elders dominee Frits Slomp, alias Frits de Zwerver. Ook hier poneert van Lummel de noodzaak voor één goede organisatie.
Kort daarna komt Slomp naar de pastorie in Sprang. Behalve van Lummel zijn daar vertegenwoordigers uit diverse Brabantse plaatsen, w.o. Jos van Wijlen uit Capelle. Die wil voorlopig niet toetreden tot de LO. Voornaamste reden moeilijkheden tussen hem en van Lummel. In de zomer van 1943 is de LO van ds. van Lummel de verbindingsschakel met de LO van boven de rivieren en via v. Lummel zijn de contacten met de groep André. Schuiladressen, vervalste papieren en bonkaarten zijn dan de hot items.
En daar lag de oorzaak van het conflict. Groep André moest vijf gulden betalen voor een bonkaart aan de LO van Van Lummel terwijl groep André zelf de bonkaarten verzorgde en voor niets uit Maastricht haalde bij Johannes Hendrix, ook van de LO. Van Wijlen voelde zich bedrogen door van Lummel. Die wordt wel de verbindingsman met de andere districten. Oost-Brabant wil echter een Katholieke leider. Oplossing Brabant wordt opgesplitst in 2 gewesten.
Inmiddels is ds. van Lummel in de top van de LO terecht gekomen. Als Frits Slomp vanwege zijn bekendheid moet verdwijnen uit de top van de LO dan komt de leiding bij van Lummel. Het blijkt een grote fout te zijn. Van Lummel is niet representatief voor het zuiden met zijn overwegend katholieke bevolking. Bovendien wilde hij graag alle touwtjes in handen hebben. Kortom de irritatie over zijn optreden neemt toe. Hij doet sommige zaken op een wel erg botte manier. Krijgt conflicten met de afdeling Groningen en die trokken hun eigen plan. Van Lummel voelde zich gepasseerd. Maar hoe krijgen ze hem weg? Wel, van Lummel voelde zich regelmatig bang en klaagt over zijn bekendheid, terwijl hij als voorzitter van de LO een van de meest gezochte personen in Nederland is. Twee in burger verklede verzetsmannen bedreigen hem aan huis, stalken een paar keer. Hij durft daarna geen contacten meer te hebben met andere bekenden van de LO. En met hangende pootjes moet hij naar zijn grote rivaal Jos van Wijlen om vervalste persoonsbewijzen voor hem en zijn vrouw. Deze geeft hem een persoonsbewijs op naam van een inwoner die niet al te gunstig bekend staat in Sprang. (Een zoete wraak)
Van Lummel verdwijnt uit Sprang en zo ook uit de top van de LO. Hij duikt onder in Kaatsheuvel en later in Bodegraven. De weg is vrij voor Jos van Wijlen die vanaf dat moment gaat samen werken met de LO-LKP. De groep André beschikt namelijk ook over een knokploeg.